Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky

Právě teď jich je všude kolem spousta a bylo by škoda nevyužít jejich léčivých účinků a zásoby vitamínů. Ano, řeč je o bezinkách. Nejen květy lze zpracovávat, na podzim si můžete udělat z plodů víno, pečený čaj nebo lahodný likér.

Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky
Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky (Zdroj: shutterstock.com)

Bezinky jsou fantastické rostliny. Zužitkovat se dají jejich květy i plody, a to mnoha odlišnými způsoby. Skvělou chuť a zaručené léčivé účinky najdete v obojím. Pokud jste dosud vždy zpracovávali na šťávu, limonádu nebo řízky pouze bezinkové květy, vyzkoušejte tentokrát plody bezinek. Zralé bezinkové plody jsou v syrovém stavu mírně jedovaté (způsobují průjem), ale při tepelné úpravě nebo sušením se z nich vytrácí nežádoucí látky, a tak se nemusíte jejich konzumace obávat.

Bezinka (Sambucus nigra) může vašemu zdraví prospět v mnoha směrech. Odpradávna je bezinka považována za lék proti devíti nemocem. Plody bezinky obsahují vitaminy B, C, glykosidy, antokyan, karoteny a organické kyseliny. Z bezinek můžete vyrobit sirup, víno, likér, marmeládu nebo čaj. Šťáva z plodů bezinky pomáhá zejména při léčbě migrén, nervových chorob a při zánětu trojklanného nervu.

Čtěte také:

Jak na přípravu bezinkového vína?

Nasbíráme si dobře zralé bezinky a doma je zbavíme stopek. Plody je možné buďto rozdrtit s trochou vody anebo rovnou odšťavnit. Pokud jsme je drtili s trochou vody, necháme je následně půl dne odstát a poté je vylisujeme.

Na 6 litrů bezinkové šťávy budete potřebovat 1,6 kg pískového cukru nebo cukru krystal, dále 3 litry vody, 1 balíček vinných kvasinek a 1 balíček živné soli.

Ovocné bezinkové víno si zachovává léčivé účinky vycházející z léčivých účinků bezinek.

Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky
Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky (Zdroj: shutterstock.com)

Bezinkový likér je velmi chutný a příprava jednoduchá

Pro bezinky na výrobu bezinkového likéru vyrazte až tehdy, když jsou plody dokonale vyzrálé. Vyberte si keře, které rostou spíše u lesa a na čistých místech než u prašných silnic.

Na 1 litr bezinek budete potřebovat 1 kg pískového cukru nebo cukru krystal. Pro vylepšení chuti přidejte 1–2 sáčky vanilínového cukru, 4 hřebíčky a šťávu z jednoho citronu. Na závěr přidejte alkoholovou složku v podobě 1 litru hnědého rumu.

Postup: Bezinky opláchněte a dejte vařit do hrnce se 2 litry vody. Vařte cca 1 hodinu. Poté odstavte ze sporáku a nechte vychladnout. Šťávu pak přeceďte před hustý cedník, doplňte 1 kg cukru, 2 vanilkové cukry, šťávu z jednoho citronu a hřebíček. Společně suroviny krátce povařte a až na závěr přidejte 1 litr rumu. Likér je hotový a můžete jej začít plnit do čistých sklenic s uzávěrem. Poté uschovejte v chladném sklepě nebo v ledničce.

Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky
Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky (Zdroj: shutterstock.com)

Pečený čaj z bezinek, jablek a šípků

Možná znáte pečené ovocné čaje, ale zkusili jste do nich někdy přidat bezinky? Dodají jim nejen spoustu vitaminů, ale i nádhernou tmavě červenou barvu. Vždyť bezinky se v minulosti často používaly k barvení látek.

Směs bezinek, nakrájených jablek a půlených šípků bez peciček a chloupků uložte na pekáč a zasypte cukrem. Z koření můžete přidat skořici, zázvor nebo vanilku, případně hřebíček. Suroviny na plechu propojte a nechte péct v troubě při teplotě 150 °C asi ¾ hodiny. Na 2 kg ovoce se doporučuje 1 kg cukru. Pokud jsou jablka sladká a vyzrálá, můžete cukru ubrat. Po uplynutí doby pečení pekáč vyjměte a ovocnou směsí plňte menší zavařovací skleničky.

Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky
Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky (Zdroj: shutterstock.com)

A jak zpracováváte bezinky vy? Máte nějaký svůj osvědčený recept? Podělte se o něj s námi v diskuzi.

text: autorský text Zuzana Bohdalová, Foto: Shutterstock.com

Publikováno: 06.09.2022, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás dále zajímat

Bezinková limonáda

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Bylinkové čaje zná každý, ale bylinné šťávy jsou též osvěžující a velmi zdravé.

Jak vyrobit bezinkový sirup

Jak vyrobit bezinkový sirup

Skvělý recept na bezinkovou limonádu

Udělejte si v horkých dnech osvěžující bezinkovou limonádu

Léčivé houby

Léčivé houby.

Léčivé rostliny z volné přírody

Roman Kindl představuje léčivé rostliny, které rostou ve volné přírodě třeba jako plevel.

ČTĚTE DÁLE

Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat

Rostliny

Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.

Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?

Rostliny

Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.

Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem
Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem

Rostliny

Léčivá pampeliška roste na každém kroku a patří k našim nejoblíbenějším léčivým rostlinám. Na trávníku se ale může stát postrachem.

Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina
Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina

Rostliny

Víceleté plevele, jako třeba jetel zvrhlý, jsou sice užitečné rostliny pro krmení hospodářských zvířat, ale na trávníku v zahradě je vidí lidé dost neradi.

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.