Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky

Právě teď jich je všude kolem spousta a bylo by škoda nevyužít jejich léčivých účinků a zásoby vitamínů. Ano, řeč je o bezinkách. Nejen květy lze zpracovávat, na podzim si můžete udělat z plodů víno, pečený čaj nebo lahodný likér.
bezinky-3-1100x618.png Zdroj: shutterstock.com

Bezinky jsou fantastické rostliny. Zužitkovat se dají jejich květy i plody, a to mnoha odlišnými způsoby. Skvělou chuť a zaručené léčivé účinky najdete v obojím. Pokud jste dosud vždy zpracovávali na šťávu, limonádu nebo řízky pouze bezinkové květy, vyzkoušejte tentokrát plody bezinek. Zralé bezinkové plody jsou v syrovém stavu mírně jedovaté (způsobují průjem), ale při tepelné úpravě nebo sušením se z nich vytrácí nežádoucí látky, a tak se nemusíte jejich konzumace obávat.

Bezinka (Sambucus nigra) může vašemu zdraví prospět v mnoha směrech. Odpradávna je bezinka považována za lék proti devíti nemocem. Plody bezinky obsahují vitaminy B, C, glykosidy, antokyan, karoteny a organické kyseliny. Z bezinek můžete vyrobit sirup, víno, likér, marmeládu nebo čaj. Šťáva z plodů bezinky pomáhá zejména při léčbě migrén, nervových chorob a při zánětu trojklanného nervu.

Čtěte také:

Jak na přípravu bezinkového vína?

Nasbíráme si dobře zralé bezinky a doma je zbavíme stopek. Plody je možné buďto rozdrtit s trochou vody anebo rovnou odšťavnit. Pokud jsme je drtili s trochou vody, necháme je následně půl dne odstát a poté je vylisujeme.

Na 6 litrů bezinkové šťávy budete potřebovat 1,6 kg pískového cukru nebo cukru krystal, dále 3 litry vody, 1 balíček vinných kvasinek a 1 balíček živné soli.

Ovocné bezinkové víno si zachovává léčivé účinky vycházející z léčivých účinků bezinek.

Bezinkový likér je velmi chutný a příprava jednoduchá

Pro bezinky na výrobu bezinkového likéru vyrazte až tehdy, když jsou plody dokonale vyzrálé. Vyberte si keře, které rostou spíše u lesa a na čistých místech než u prašných silnic.

Na 1 litr bezinek budete potřebovat 1 kg pískového cukru nebo cukru krystal. Pro vylepšení chuti přidejte 1–2 sáčky vanilínového cukru, 4 hřebíčky a šťávu z jednoho citronu. Na závěr přidejte alkoholovou složku v podobě 1 litru hnědého rumu.

Postup: Bezinky opláchněte a dejte vařit do hrnce se 2 litry vody. Vařte cca 1 hodinu. Poté odstavte ze sporáku a nechte vychladnout. Šťávu pak přeceďte před hustý cedník, doplňte 1 kg cukru, 2 vanilkové cukry, šťávu z jednoho citronu a hřebíček. Společně suroviny krátce povařte a až na závěr přidejte 1 litr rumu. Likér je hotový a můžete jej začít plnit do čistých sklenic s uzávěrem. Poté uschovejte v chladném sklepě nebo v ledničce.

Pečený čaj z bezinek, jablek a šípků

Možná znáte pečené ovocné čaje, ale zkusili jste do nich někdy přidat bezinky? Dodají jim nejen spoustu vitaminů, ale i nádhernou tmavě červenou barvu. Vždyť bezinky se v minulosti často používaly k barvení látek.

Směs bezinek, nakrájených jablek a půlených šípků bez peciček a chloupků uložte na pekáč a zasypte cukrem. Z koření můžete přidat skořici, zázvor nebo vanilku, případně hřebíček. Suroviny na plechu propojte a nechte péct v troubě při teplotě 150 °C asi ¾ hodiny. Na 2 kg ovoce se doporučuje 1 kg cukru. Pokud jsou jablka sladká a vyzrálá, můžete cukru ubrat. Po uplynutí doby pečení pekáč vyjměte a ovocnou směsí plňte menší zavařovací skleničky.

A jak zpracováváte bezinky vy? Máte nějaký svůj osvědčený recept? Podělte se o něj s námi v diskuzi.

text: autorský text Zuzana Bohdalová, Foto: Shutterstock.com

7.9.2022 7:00| autor: Zuzana Bohdalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

TOPlist