Meduňka lékařská – balzám na nervy i ozdoba zahrady

Tuto léčivou bylinku byste sice u nás ve volné přírodě nenašli, ale je jasné, že se tato cizinka v našich zahradách již dávno zabydlela. Ačkoli je to skvělý přírodní lék, mnozí ji za léčivo ani nepovažují, protože je její chuť i vůně opravdu příjemná, takže se jejímu užívání nebráníme. Pomáhá uklidnit nervy, zlepšuje spánek a podporuje léčbu nachlazení. Její nať si určitě nasušte do zásoby, využijete ji nejen na přípravu čaje, ale i polštářků pro dobrý spánek.
shutterstock_57571438-1100x618.jpgCelá galerie 8 Zdroj: shutterstock.com

Meduňka lékařská (Melissa officinalis) sice u nás není původní, přicestovala k nám ze Středozemí a Malé Asie, ale i tady se jí daří opravdu skvěle. Jedná se o jednu z léčivých rostlin z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae) a díky své citronové vůni oslovuje opravdu širokou skupinu milovníků bylinek. Dokonce se s ní můžete setkat i v trvalkových záhonech, na trhu jsou v menší míře dostupné i kultivary se žlutými listy, které svou krásou za okrasnými trvalkami nezaostávají.

Pokud si meduňku vysadíte na zahradu a necháte ji vykvést a zaplodit, možná v dalších letech její semenáčky najdete na různých částech zahrady. Podobně jako většina u nás nepůvodních bylinek ze Středozemí i meduňka potřebuje ke zdárnému vývoji slunce a dobře propustnou půdu. V polostínu poroste také dobře, ale rostlina nebude tak silná jako na slunném stanovišti.

Sušení a zpracování

Zvláště u meduňky by byla velká škoda neudělat si dostatečnou zásobu jejích léčivých listů. K léčebným a kosmetickým účinkům lze využít prakticky celou nať s listy, kterou sušíme zavěšenou v dobře větrané místnosti. Tento způsob může ale trochu trvat, pokud tedy chcete sušení trochu urychlit, pak ze stonku listy otrhejte a sušte pouze je na bylinářských sítech na dobře větraném místě bez přístupu slunečních paprsků. Sušenou bylinku lze využít různými způsoby, ideálně do bylinkových směsí na přípravu chutných bylinkových čajů.

Pokud rádi vyrábíte domácí mýdla nebo jiné kosmetické produkty, můžete si do zásoby vyrobit olejový macerát. Několik hrstí sušených listů macerujte v rostlinném oleji, ideálně třeba v mandlovém, olivovém nebo avokádovém, dva až tři týdny. Každý den směs promíchejte a po uplynutí doby olej přeceďte přes filtrační papír, několik vrstev gázy nebo husté plátýnko.

Čerstvé listy mají díky krásné vůni široké uplatnění také při výrobě bylinných sirupů, ale hodí se také jako ozdoba dezertů nebo jako součást jarních zeleninových salátů, kterým meduňka dodá svěží nádech.

Co obsahuje

Meduňková nať je bohatá na různé druhy silic, mezi nimiž stojí za zmínku například citral, citronelal či citronelol, dále pak třísloviny, slizovité látky, hořčiny, flavonoidy a další látky, které této rostlině dávají do vínku léčivé vlastnosti.

Meduňka je oblíbená jak u dětí, tak u dospělých. Nejvíce si na ní ceníme uklidňujících účinků, skvěle totiž tlumí stres, tedy alespoň jeho mírnější formy, napomáhá usnout, uklidňuje bušení srdce, působí proti záchvatům při kašli, těhotné ženy meduňku zase ocení kvůli tomu, že některým může pomoci v prvním trimestru při nevolnostech.

V běžném množství ji můžeme užívat dlouhodobě, nejsou u ní známy žádné vedlejší účinky. Zevně se používá při nachlazení, bolesti hlavy i při migréně v podobě inhalace, ale klidně si nálev přidejte i do uklidňující bylinkové koupele při nervovém vypětí a stresu.

Kultivary meduňky:

  • Citra – běžně dostupná odrůda se svěže zelenými listy vonícími po citronu
  • Lime – zelenolistý kultivar používaný pro léčebné účely
  • Citronella – kultivar s výraznou citrusovou vůní
  • Gold Leaf – mrazuvzdorný kultivar se svítivě žlutými listy, dorůstá 30 až 40 cm, kvete bílými květy
  • Lemon Balm – kultivar bohatý na výrazné citronové silice, dorůstá 50 až 80 cm
6.6.2019 5:30| autor: Lucie Peukertová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist