Úroda rajčat a paprik ze studeného skleníku

Na záhonech už je v druhé polovině září rajčatům a paprikám zima. Ve skleníku se ale stačí prohřát vzduch i půda i podzimním sluníčkem, takže sklizeň si prodloužíte až do poloviny října. Čerstvá zelenina je samozřejmě nejlepší, ale pamatujte i na zimní zásoby.

Jednoduchý studený (tedy nevytápěný) skleník má z hlediska sklizně dvě výhody – urodí se v něm dříve, ale také sklízíte ještě dlouho poté, co na zahradě už choulostivé druhy přestaly plodit. Pěstování rajčatpaprik ve skleníku je přitom snadné, na výběr je množství odrůd od raných až po pozdní, které budete sklízet právě koncem září a začátkem října. Pro skleník se nejlépe hodí tyčková rajčata. V září už budou hodně vysoká, takže je zkraťte asi na 150 – 170 cm výšky, nebudou se už vysilovat růstem a všechnu energii vloží do dorůstání a dozrávání plodů. Papriky jsou u nás typická zelenina pro skleníky, na záhonu se sice v teplém létě urodí, ale obvykle jen pár kousků, zato ve skleníku můžete pozdní odrůdy sklízet ještě na přelomu září a října. Jsou dokonce nejlepší, protože mají dostatek času dorůst a jejich chuť je plná. Na rozdíl od rajčat, která můžete nechat zčervenat utržená a jejich chuť je pak stejně kvalitní, jako když dozrají na keři, papriky jsou vždy lepší trhané až v konzumní zralosti.

Zásoby na zimu

Jak se dny krátí a sluníčka ubývá, je přece jen potřeba už pomýšlet na to, co s poslední bohatou úrodou rajčat a paprik, když jsou jich najednou plné košíky a nestačíte je ujíst čerstvé. Můžete se pustit do výroby kečupů. Abyste měly domácího kečupu hodně, je praktické přidat k rajčatům jablka, která sklízíte také v září a říjnu. Papriky a kapie se zase hodí na sterilované čalamády a saláty, kterým dodají specifickou aromatickou chuť a vůni.

Nejrychlejší a nejjednodušší je ovšem výroba domácího leča. V kastrolu zpěníte na olivovém oleji půl kila pokrájené cibule, přidáte kilo na proužky nakrájených paprik, mírně podlijete a dusíte pod pokličkou asi deset minut. Pak přidáte na čtvrtky nakrájená rajčata a necháte ještě asi pět minut podusit. Nakonec chvilku míchejte odkryté, aby se odpařila nadbytečná voda. Naplňte do sklenic, zavíčkujte a sterilujte dvacet minut při 80-90 °C. Tohle vlastně není lečo, ale vynikající polotovar na rychlou přípravu omáček, polévek a zeleninových jídel. V zimě oceníte rychlost, s jakou se dá připravit večeře, vonící letní a podzimní úrodou.

Lečo se sušenými houbami

Hrst sušených hub namočte na dvě hodiny do vody, pak slijte a v troše vody poduste do měkka. K houbám vyklopte sklenici zavařeného leča, opepřete, osolte, nechte prohřát a podávejte s vařeným bramborem nebo chlebem. Doba vaření – 15 minut.

Srbská roštěná

Plátky masa naklepte, mírně potřete hořčicí, opepřete, osolte a rychle opečte z obou stran na troše oleje. Přidejte sklenici zavařeného leča a nechte maso podusit do měkka. Plátky vyndejte, omáčku nařeďte trochou vody, případně zahustěte lžičkou hladké mouky rozmíchané ve studené vodě. Doba vaření – 30 minut.

Kari kuřecí prsa plněná lečem

Kuřecí prsa prořízněte tak, aby vznikly větší slabší plátky. Osolte, okořeňte z vnitřní strany kari kořením. Na každý plátek dejte lžíci zavařeného leča, přehněte a sepněte jehlami na ptáčky nebo omotejte nití. Uložte do pekáčku, zalijte dvěma zakysanými smetanami, ve kterých jste předem rozmíchali lžičku kari koření. Pečte přiklopené asi 30 minut. Doba vaření – 40 minut.

Polévka z rajčat a paprik

Sklenici zavařeného leča vyklopte do hrnce, zalijte litrem a půl vody, přidejte tři nová koření, tři pepře a bobkový list, osolte. Nechte na mírném ohni povařit asi 20 minut, pak vyndejte koření, polévku rozmixujte, znovu ohřejte a na talíři do ní přidejte čerstvou pažitku a hrst předem uvařených drobných těstovin. Doba vaření – 30 minut.

Těstoviny s masovým lečem

Čtvrt kila libového mletého masa opečte na trošce oleje tak, že se pěkně rozdrobí. Pak do něj vyklopte sklenici zavařeného leča, okořeňte dle vlastní chuti a dobře prohřejte. Na talíře rozdělte uvařené těstoviny, na ně přidejte maso se zeleninou a posypte strouhaným parmezánem. Doba vaření – 20 minut.

Text: Gabriela Koulová
Foto: alibaba.com, islandherbshawaii.com, gartenforum.de, bezmasajidla.cz, colourfultaste.nl, jump-community.de

22.9.2011 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist