Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte

Jsou prostě úžasné. Nejen proto, že pohled na ně zvedne náladu i největšímu mrzoutovi, ale hlavně že se dají jíst. Celé! Během jara svěží listy nahradí očistný salát, poupata naložíte jako kapary, z květů vyrobíte med nebo víno a kořen rozemelete jako náhražku kávy nebo na čaj.

Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte
Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte (Zdroj: shutterstock.com)

„A hlavně tam napiš, aby pampelišky nevyrýpávali, ale jedli je. Chutnají jako rukola a jsou zadarmo. A když už je musí vyrýt, tak ať je prodají do nějaké kuchyně. Je to věčná škoda,“ nabádá mě přední kytkožroutka, propagátorka pojídání divokého býlí a autorka kuchařky Pampelišky k jídlu, Jana Vlková.

Kdy jsou nejlepší?

Pampelišky lze zařadit do jídelníčku prakticky po celou vegetační dobu, ale nejlepší jsou během brzkého jara, než nasadí poupata. Tehdy jsou jejich listy nejchutnější, neobsahují ještě hořkou látku taraxacin, kterou se rostlina chrání před sežráním. Zálusk si na ně dělá každý od brouků přes slepice, hraboše až po lidi.

Ale ani později se nemusíte pokrmů z listů pampelišky vzdávat. Nepříjemné hořkosti je zbavíte spařením. Taraxacin totiž patří mezi termolabilní jedy, což znamená, že tepelnou úpravou listů se zničí. Proto jsou pampeliškové listy po spaření v horké vodě méně hořké. Všechno je vždy otázkou množství, a proto i hořčiny v malých dávkách působí naopak jako jarní očista.

Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte
Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte (Zdroj: shutterstock.com)

Věda v praxi

Spaření pampelišek v horké vodě a jejich následnému ochlazení ve studené vodě se odborně kuchařsky říká blanšírování. Původ slova je sice ve francouzském výrazu „blanchir“, což znamená bělit, ale zelenina při něm obvykle dostane sytější zelenou barvu.

Fyzikálně-chemické parametry tohoto procesu jsou následující. Osolená voda se vaří při mírně vyšší teplotě, než je obvyklých 100 °C pro vodu bez přísad. Když se do vroucí lázně vloží pampeliškové listy, voda se ochladí. Je tedy žádoucí spařovat pampeliškové listy v co největším množství vody, aby pokles teploty po vložení listů byl co nejmenší, tedy nejlépe aby se vůbec nepřestala vařit.

Pro kuchyňské použití je důležité, aby se uchoval chlorofyl, který dává listům příjemnou barvu. Abychom se nedostali do fáze rozkladu zeleného barviva – chlorofylu, je potřeba po poměrně krátké době pampelišky z vařící vody vyndat a rychle je zchladit, aby tepelnou setrvačností rozkladné procesy nepokračovaly. Nejlepší je použít lázeň s ledem, ale pokud pokračuje recept dalšími tepelnými úpravami, bohatě stačí zchladit studenou vodou v cedníku pod kohoutkem.

Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte
Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte (Zdroj: shutterstock.com)

Prakticky:

  • Používejte velké množství vody na spaření.
  • Připravte si hodně studenou, nebo dokonce ledovou vodu na zchlazení.
  • Spařujte podle vlastního uvážení, použitého množství a velikosti nádob. 1 minuta uváděná v receptech je orientační.
  • Případně používejte dvě horké a dvě studené lázně, v nichž budete spařovat krátce.

A teď košík do ruky, nůž do druhé a hurá na louku. 

Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte
Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte (Zdroj: shutterstock.com)

Publikováno: 27.04.2021

Mohlo by vás dále zajímat

Jak aplikovat herbicidy

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Jak aplikovat herbicidy

Pampeliškový detox

Dopřejte si jarní pampeliškový detox

Jak nabarvit vajíčka podle receptu našich babiček

Jak na barvení velikonočních vajíček podle receptu našich babiček

Bylinné čaje pro lepší zažívání

Bylinné čaje pro lepší zažívání

Bylinkové čaje proti chřipce

Bylinkové čaje proti chřipce

Jarní rostliny v kuchyni

Rádi se vyhýbáte užívání léků? Zkuste podle našeho návodu využít luční rostlina tak, jak by Vás to možná ani nenapadlo.

ČTĚTE DÁLE

Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku
Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku

Rostliny

Jistě na zahradě pěstujete některé druhy violek. Jedny z těch nejběžnějších jsou zahradní macešky. Jejich pěstování je nenáročné a barevná odměna je veliká.

Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?
Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?

Rostliny

Houby na zahradě rostou ve stínu až polostínu – ideálně v blízkosti keřů či stromů. Potřebují dobře vyhnojenou půdu a dostatek vláhy. Ne vždy jsou ale vítané.

Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina
Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina

Rostliny

Nerovnocenný boj člověka s přírodou, který často vyhrává plevel, je jako boj s větrnými mlýny. Některé druhy jitrocele jsou zvlášť odolné a úporné.

Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky
Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky

Rostliny

Užitečný plevel je všudypřítomný – avšak není to jen škůdce, protože najde hojné využití v kuchyni a také ve vaší domácí lékárničce.

Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem
Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem

Rostliny

Jitrocel prostřední je vytrvalá rostlina, která se vyskytuje jako nepříjemný plevel v trávnících. Jeho likvidace je praktičtější pomocí selektivních herbicidů.

Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok
Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok

Rostliny

Borka stromu je odumřelá povrchová vrstva na kmeni, která má různou tloušťku. Zahrádkáři ji odstraňují – zároveň se tak zbavují i zazimovaných škůdců.

Jitrocel jako otravný plevel na našich zahradách
Jitrocel jako otravný plevel na našich zahradách

Rostliny

Jitrocel je noční můrou zahrádkářů. Některé druhy se chovají velmi invazivně a zaplavují naše zahrady. Jak se tohoto plevele zbavit jednou provždy?

V květináčích zůstanou jarní květiny v bezpečí
V květináčích zůstanou jarní květiny v bezpečí

Rostliny

Cibuloviny v nádobách jsou alternativou výsadby na záhoně. Vypadají v nich stejně krásně, ale zároveň jsou v bezpečí před nejrůznějšími škůdci.

Solitérní keře na každou zahradu
Solitérní keře na každou zahradu

Rostliny

Okrasné solitérní keře mají své místo v každé zahradě. Nejenže ji zkrášlují, ale dodávají jí na zajímavosti. Víte, které dřeviny jsou do naší zahrádky vhodné?

Užitečná pícnina nemá na zahradě co dělat
Užitečná pícnina nemá na zahradě co dělat

Rostliny

Travina jílek je u nás velmi běžná a roste nejen ve volné přírodě, ale zemědělci ji využívají jako užitečnou pícninu. Na zahradě se ovšem mění v plevel.

Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat

Rostliny

Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.

Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?

Rostliny

Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.