Pampeliška – oranžový zázrak

Pampelišku jedni zatracují, druzí milují. Ti první jsou zahrádkáři, kterým roste v trávě jako divoký plevel. Ti druzí naopak vědí, jak zázračná rostlinka to je a využívají její jedlý potenciál od kořínku po květ.

Pampeliška – oranžový zázrak
Pampeliška – oranžový zázrak (Zdroj: shutterstock.com)

Pampeliška, neboli smetanka lékařská, kvete na jaře a pro své zdraví můžete využít celou rostlinku.

Listy

Listy pampelišky mají velmi příznivý vliv na játra. Ideální je sbírat je ještě před květem. Chuťově se podobají rukole, a tak jsou výborné do salátů. Salát z listů pampelišky, vařených brambor, vajíček a olivového oleje bude příjemnou a zdravou večeří.

Pampeliška – oranžový zázrak
Pampeliška – oranžový zázrak (Zdroj: shutterstock.com)

Stvoly

Pokud se cítíte unavení a jste často nemocní, zkuste 14 dní pojídat stvoly pampelišek. Natrhejte si čerstvé, omyjte je, odtrhněte květ a žvýkejte. Budete mile překvapeni. Lidé trpící cukrovkou by měli stvoly pojídat během celé doby květu.

Kořeny

Pročišťují krev, napomáhají trávení a působí povzbudivě. Čerstvé kořeny můžete přidat do salátů, z usušených kořenů si zase uvařte čaj.

Pampeliška také pomáhá při žloutence, dně, chorobách sleziny či onemocnění žlučníku a navíc odstraňuje svrbění kůže a různé vyrážky.

Pampeliška – oranžový zázrak
Pampeliška – oranžový zázrak (Zdroj: shutterstock.com)

Doma v kuchyni si můžete vyrobit například lahodný pampeliškový med podle našeho receptu:

Pampeliškový med

Pomáhá při nachlazení a kašli. Alergici by se mu však měli raději vyhnout, protože obsahuje pyl z květů. Jak si ho připravíte?

  • 250 g květů pampelišky
  • 2 citrony
  • 1 l vody
  • 2 kg cukru
Pampeliška – oranžový zázrak
Pampeliška – oranžový zázrak (Zdroj: pixabay.com)

Květy je ideální sbírat před polednem, kdy jsou nejvíce rozvité. Natrhané květy rozložte a nechte z nich vylézt hmyz. Není vhodné je oplachovat, protože byste přišli o cenný pyl.

Květy vložte do hrnce společně s 1 l vody a šťávou ze dvou citronů. Vařte velmi slabým varem a velmi krátce (cca 5 min), dokud voda nezíská hnědou barvu. Nechte louhovat do druhého dne.

Druhý den výluh zceďte a přidejte do něj cukr. Vařte velmi slabým varem, dokud nedosáhnete medové konzistence.

Hotový med plňte do sklenic, které hned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Skladujte na tmavém a chladném místě. Díky vysokému obsahu cukru není nutné med zavařovat.

Publikováno: 15.04.2021, Autor: | autor: z dostupných zdrojů zpracovala redakce

Mohlo by vás dále zajímat

Pampeliškový med

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Na loukách rostou pampelišky a my toho můžeme využít. Připravíme si z nich pampeliškový med.

Jedlé rostliny

Znáte jedlé plané rostliny?

Jarní rostliny v kuchyni

Rádi se vyhýbáte užívání léků? Zkuste podle našeho návodu využít luční rostlina tak, jak by Vás to možná ani nenapadlo.

Výroba pampeliškové masti, čaje i salátu

Znáte všechny léčivé účinky pampelišek?

Dětský bylinný likér

Dětský bylinný likér

Chov leguánů

Chov leguánů

ČTĚTE DÁLE

Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku
Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku

Rostliny

Jistě na zahradě pěstujete některé druhy violek. Jedny z těch nejběžnějších jsou zahradní macešky. Jejich pěstování je nenáročné a barevná odměna je veliká.

Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?
Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?

Rostliny

Houby na zahradě rostou ve stínu až polostínu – ideálně v blízkosti keřů či stromů. Potřebují dobře vyhnojenou půdu a dostatek vláhy. Ne vždy jsou ale vítané.

Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina
Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina

Rostliny

Nerovnocenný boj člověka s přírodou, který často vyhrává plevel, je jako boj s větrnými mlýny. Některé druhy jitrocele jsou zvlášť odolné a úporné.

Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky
Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky

Rostliny

Užitečný plevel je všudypřítomný – avšak není to jen škůdce, protože najde hojné využití v kuchyni a také ve vaší domácí lékárničce.

Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem
Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem

Rostliny

Jitrocel prostřední je vytrvalá rostlina, která se vyskytuje jako nepříjemný plevel v trávnících. Jeho likvidace je praktičtější pomocí selektivních herbicidů.

Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok
Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok

Rostliny

Borka stromu je odumřelá povrchová vrstva na kmeni, která má různou tloušťku. Zahrádkáři ji odstraňují – zároveň se tak zbavují i zazimovaných škůdců.

Jitrocel jako otravný plevel na našich zahradách
Jitrocel jako otravný plevel na našich zahradách

Rostliny

Jitrocel je noční můrou zahrádkářů. Některé druhy se chovají velmi invazivně a zaplavují naše zahrady. Jak se tohoto plevele zbavit jednou provždy?

V květináčích zůstanou jarní květiny v bezpečí
V květináčích zůstanou jarní květiny v bezpečí

Rostliny

Cibuloviny v nádobách jsou alternativou výsadby na záhoně. Vypadají v nich stejně krásně, ale zároveň jsou v bezpečí před nejrůznějšími škůdci.

Solitérní keře na každou zahradu
Solitérní keře na každou zahradu

Rostliny

Okrasné solitérní keře mají své místo v každé zahradě. Nejenže ji zkrášlují, ale dodávají jí na zajímavosti. Víte, které dřeviny jsou do naší zahrádky vhodné?

Užitečná pícnina nemá na zahradě co dělat
Užitečná pícnina nemá na zahradě co dělat

Rostliny

Travina jílek je u nás velmi běžná a roste nejen ve volné přírodě, ale zemědělci ji využívají jako užitečnou pícninu. Na zahradě se ovšem mění v plevel.

Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat

Rostliny

Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.

Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?

Rostliny

Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.