Máte rádi polévky? Zeleninu do nich si vypěstujte sami

Pusťte se do pěstování kořenové zeleniny do polévky. Taková čerstvě sklizená zelenina má bohatou chuť a výživové hodnoty, které obohatí vaši stravu. Vyzkoušejte různé kombinace kořenové zeleniny a objevte své oblíbené recepty pro chutné a zdravé polévky.

Pěstování kořenové zeleniny do polévky má mnoho výhod
Pěstování kořenové zeleniny do polévky má mnoho výhod (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Pěstování kořenové zeleniny do polévky

Pěstování kořenové zeleniny má mnoho výhod. Získáte čerstvou a kvalitní potravinu plnou chuti a živin, kterou můžete pěstovat bez použití chemikálií. Můžete si vybrat z různých odrůd, přinést do kuchyně rozmanitost a užívat si zábavu při pěstování na vlastní zahradě. Přispíváte k udržitelnosti, ušetříte finančně a máte kontrolu nad celým procesem od semínka až po sklizeň.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Jak na pěstování kořenové zeleniny?

I pěstování kořenové zeleniny může mít svá úskalí. Pamatujte, že každá zelenina může vyžadovat specifické pěstitelské podmínky, takže si přečtěte konkrétní informace o pěstování odrůdy, kterou si zvolíte. S dostatečnou péčí a správnými podmínkami můžete pěstovat svou vlastní čerstvou kořenovou zeleninu a přidávat ji do svých polévek pro výbornou chuť a nutriční hodnoty. Zde je několik obecných tipů pro úspěšné pěstování:

  • Vyberte si vhodnou odrůdu. Existuje mnoho odrůd kořenové zeleniny, takže si vyberte ty, které jsou vhodné pro vaše klimatické podmínky. Obecně ale potřebují všechny slunné stanoviště.
  • Semínka vysévejte přímo do záhonků. Přesazování její kořeny nenesou dobře.
  • Dopřejte jí vhodnou půdu. Kořenová zelenina preferuje dobře propustnou půdu bohatou na organickou hmotu, ideálně velmi kyprou hlinitou nebo hlinitopísčitou.
  • Nezanedbejte zálivku. Kořenová zelenina potřebuje pravidelné a dostatečné zalévání. Ujistěte se, že zeminu udržujete vlhkou, ale ne přemokřenou, aby nedocházelo k hnilobě kořenů.
  • Co se hnojení týká, kořenovou zeleninu byste měli vysévat na půdě, která rok předtím byla hnojená. Nehnojí se tedy přímo. Půda by také neměla být kyselá.
Máte rádi polévky? Zeleninu do nich si vypěstujte sami
Máte rádi polévky? Zeleninu do nich si vypěstujte sami (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Sklizeň a skladování kořenové zeleniny

Pokud se pustíte do pěstování kořenové zeleniny, budete jistě řešit také její sklízení a možná i skladování. Pokud to je možné, sklízejte ji přímo před použitím do polévky. Tím zajistíte maximální čerstvost a chuť. Následující kroky vám pomohou při sklizni a přípravě kořenové zeleniny do polévky.

Sklízejte kořenovou zeleninu opatrně, abyste ji nepoškodili. Zeleninu důkladně očistěte od zbytků zeminy a odstraňte poškozené části. Pokud zeleninu neplánujete ihned použít, můžete ji skladovat ve vhodných podmínkách. Některé druhy kořenové zeleniny, jako jsou mrkev a petržel, můžete uchovávat v chladničce v plastových sáčcích nebo obalech, aby se zabránilo vysoušení. Před použitím pak kořenovou zeleninu omyjte a případně oloupejte, pokud je to žádoucí. Následně nakrájejte na požadované kousky nebo strouháním připravte podle receptu na vaši polévku.

Zpátky na začátek – co je kořenová zelenina?

Kořenová zelenina je skupina rostlin, u kterých se pro konzumaci využívá hlavně jejich kořen. Tyto rostliny mají kořenový systém, který drží rostliny v půdě a zároveň slouží jako zdroj živin. Mezi nejznámější kořenovou zeleninu patří mrkev, ředkvička, celer, pastinák, petržel, ředkve, červená řepa a jiné.

Proč kořenovou zeleninu jíst?

Kořenová zelenina je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, a proto by měla být součástí vaší stravy. Může se konzumovat syrová, vařená, pečená, dušená nebo přidávána do polévek, salátů, příloh či omáček. Každá zelenina má své specifické vlastnosti a chuť, a tak si každý může vybrat podle svých preferencí.

Máte rádi polévky? Zeleninu do nich si vypěstujte sami
Máte rádi polévky? Zeleninu do nich si vypěstujte sami (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Jaká kořenová zelenina patří do polévky?

Existuje mnoho druhů kořenové zeleniny, která se často používá jako ingredience do polévek. Můžete ji použít samostatně nebo ji kombinovat podle svého gusta a představ. Polévky často obsahují různé druhy zeleniny, aby poskytovaly bohatou a vyváženou chuť.

  • Mrkev je velmi běžnou přísadou do polévek. Dodává jim sladkou chuť a hezkou oranžovou barvu.
  • Se svou výraznou chutí a vůní je celer skvělým základem vývarů. Používá se jak ve formě stonku, tak i listů.
  • Petrželový kořen je kořenová část rostliny petržele a má výraznou vůni a chuť. Používá se jako aromatická přísada.
  • Pastinák je podobný mrkvi, ale má sladší a ořechovou chuť. Často se používá jako ingredience do krémových polévek.
  • Červená řepa přidává polévkám sladkou chuť a také krásnou červenou barvu.

Publikováno: před 11 měsíci, Autor: | autor: Lenka Tajbrová | zdroj: culinabotanica.cz, zahradkarskaporadna.cz

Mohlo by vás dále zajímat

Recept našich babiček na milionovou polévku

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Uvařte si milionovou polévku

Recept na jarní polévku se zázvorem

Rychlé, zdravé, ale zároveň žravé recepty milujeme a Láďa Hruška pro nás jeden takový opět má. Polévka se zázvorem nás navíc pořádně nakopne.

Recept na houbovou polévku s drobením

Houbová polévka s kapáním přijde vhod po celý rok, kdy jsou chladnější dny a potřebujete se zahrát či zasytit.

Víte jak správně pěstovat petržel a jak předejít nemocem?

Petržel je spolu s mrkví nejrozšířenější kořenová zelenina. Správné pěstování nám zabezpečí zdravé kořeny, které můžeme dlouho skladovat.

Jak připravit rýžový vývar?

Vývarů známe spoustu. Hovězí, kuřecí - ale znáte vývar rýžový? Takový vývar se ale nepřipraví tak, že uvaříte rýži ve vodě.

Recept na mrkvový krém se zázvorem a pomeranči

Lehký mrkvově zázvorový krém je ideální pro zahřátí

ČTĚTE DÁLE

Neobyčejně obyčejná luštěnina pro mlsné jazýčky i pro zdraví
Neobyčejně obyčejná luštěnina pro mlsné jazýčky i pro zdraví

Péče o zahradu

Hrášek cukrový je oblíbená luštěnina, která je plná vitaminů a minerálů. Nejzdravější je pochopitelně syrový, ale hodí se i k tepelnému zpracování.

Královna květin potřebuje správnou péči
Královna květin potřebuje správnou péči

Péče o zahradu

Na zahrádkách pěstujeme různé odrůdy růží. Ať už se těšíme z velkokvětých, drobnokvětých, nebo popínavých růží, musíme se o ně správně starat.

Fazol zahradní, popínavá jednoletka z tropické Ameriky
Fazol zahradní, popínavá jednoletka z tropické Ameriky

Péče o zahradu

Fazol zahradní čili obecný můžeme zařadit mezi popínavé jednoletky. Pěstujete je pro křehké zelené lusky, nebo čekáte až na zralé pevné fazole?

Krokusy, oblíbené jarní cibuloviny
Krokusy, oblíbené jarní cibuloviny

Péče o zahradu

Šafrány kvetou brzy zjara, v závislosti na druhu a počasí od února do dubna. Věnujte se tedy pěstování krokusů již na podzim, kdy je můžete začít vysazovat.

Endivie je méně známá listová zelenina se spoustou předností
Endivie je méně známá listová zelenina se spoustou předností

Péče o zahradu

Pěstování salátů na zahradě patří k tradici. Chcete ale změnu? Pak vyzkoušejte endivii – listovou zeleninu s jinou chutí a spoustou vitaminů.

Sasanky, něžní poslové jara
Sasanky, něžní poslové jara

Péče o zahradu

První poslové jara jsou také sasanky. Rod Anemone zahrnuje na jaře kvetoucí trvalky. Jejich barva je nejčastěji bílá, ale i žlutá, modrá, růžová a fialová.

Zelené sójové boby edamame
Zelené sójové boby edamame

Péče o zahradu

Sójové boby edamame si snadno vypěstujete i na své zahradě. Jejich pěstování není o nic složitější než pěstování klasických sójových bobů nebo fazolí.

Když jílek proroste z trávníku do záhonů, je zle
Když jílek proroste z trávníku do záhonů, je zle

Péče o zahradu

Jílek je znám jako travina, kterou používají zemědělci. V záhonech ale tento nízký plevel nemá, co dělat, zlikvidujte jej co nejdříve.

Na jílovitou půdu se vyzbrojte rýčem a nápaditostí
Na jílovitou půdu se vyzbrojte rýčem a nápaditostí

Péče o zahradu

Půda s jílem není sice zrovna pro zahrádkáře požehnání, ale lze ji obohatit. Také existuje řada rostlin, kterým tvrdá zemina nevadí.

Pak choi – čínské zelí plné vitaminu C
Pak choi – čínské zelí plné vitaminu C

Péče o zahradu

Čínské zelí pak choi je křehké a dužnaté, nedá se ale na rozdíl od pekingského zelí skladovat. Vysejte si je na záhon a sklízejte podle potřeby.

Sněženky jsou symbolem naděje a přicházejícího jara
Sněženky jsou symbolem naděje a přicházejícího jara

Péče o zahradu

Sněženky voní jarem. Jejich bílé květy vykukují ze sněhu již v době, kdy se nám o teplejším období zatím jen zdá. Víte, jak se o posly jara správně starat?

Kouzlo pěstování jabloní na ovocné stěně
Kouzlo pěstování jabloní na ovocné stěně

Péče o zahradu

Pěstování jabloně je mezi zahrádkáři oblíbené. Chcete však vyzkoušet něco speciálního? Pak se nechte zlákat fantastickou ovocnou stěnou!